Sprejet prvi Bionika predmet

21. novembra 2023 je potekala seja Programskega sveta programa Bionika, ki je potrdil predmetnik in preoblikovanje programa v smeri mikrodokazil. Med prvimi predmeti se bo v letu 2024 izvajal sidriščni oziroma uvajalni predmet, v hibridni izvedbi, s sodelovanjem strokovnjakov iz podjetij.

Sidriščni predmet je zasnovan na podlagi dosedanjega na Programskem svetu usklajenega Nabora vsebin za usposabljanja, s poudarkom na:

  • Strateški prehod na digitalno, zeleno in trajnostno poslovanje

  • Management sprememb (Change management)

  • Projektni management in management portfelja projektov in procesov v podjetjih

  • Vsebinah ekspertov iz podjetij

  • Vsebinah za poglobljeno obravnavanje tem po izbiri podjetij

Predmet se bo izvajal na način, da 35 % izvajajo habilitirani pedagogi, 20 % izvajajo strokovnjaki iz podjetij, preostalih 45 % pa poteka kot projektno delo, seminarji in/ali druge sodobne oblike učenja. Učna enota pri sidriščnem predmetu Bionika »Strateški prehod na digitalno, zeleno in trajnostno poslovanje« je predvidena 2 ECTS. 1 ECTS pomeni od 25 do 30 ur dela udeleženca (predavanja, vaje, seminarji, projektno delo, druge sodobne didaktične oblike, tudi na daljavo, priprava na usposabljane, pregled in študij literature, izpit, anketa). V primeru SPB to pomeni 56 ur dela.

Prednosti v primerjavi z dvoletnim programom so, da je začetek izvajanja posameznega predmeta neodvisen od študijskega leta. Mikrodokazila hkrati omogočajo lažje povezovanje s kadrovskimi načrti, štipendijami in projekti. Napoveduje se tudi možnost podpore s strani vlade skozi dodatne projekte za razvoj mikrodokazil.

Previous
Previous

Bionika dosegla cilje prvega leta delovanja