Top znanja za 2024

Tech specialisti so postali zelo iskani v zadnjih letih. Vedno več je tudii prehodov oziroma prekvalifikacij iz netehnoloških služb v tehnološke službe. Pripravili smo seznam 10 najbolj aktualnih poklicev znotraj industrije in za očutek poiskali primere povprečnih plač na različnih trgih (bruto zneski), večinoma ameriškem, kjer so podatki najbolj dostopni.

Vedno so izjeme, na primer AI inženirji v OpenAI stanejo okrog 800 tisoč dolarjev letno, čeprav je povprečje bolj med 100 in 200 tisoč. Ta znanja omogočajo ustvarjanje vrednosti in so zato bolje plačana. Podatki so ilustrativne narave in predvsem pomenijo, da je trenutno odprto okno priložnosti za najboljša podjetja in najbolj kvalificirane zaposlene. Privabljanje in ohrananje najboljših kadrov postaja vedno večji izziv. Proaktivnost je za podjetja pogosto boljša in tudi cenejša pot.

Enako pomembno je razumeti osnovne lastnosti in možnosti posameznih tehnologij, tudi, če to ni naš osnovni poklic ali zaposlitev.

Na primer dober AI inženir prav tako razume koncepte kibernetske varnosti, interneta stvari, kvantnega računalništva. Oziroma povedano drugače, nihče v tehnološkem podjetju ne bi smel biti brez osnovnih razumevanj teh konceptov, sicer bo načrtovanje novih rešitev zelo omejeno.

Študenti imajo prav tako možnost hitro nadgraditi svoja znanja in se potegovati za najboljša delovna mesta, navkljub manj izkušenj.

 
 


TOP 10 ZNANJA, KI SE JIH
SPLAČA UČITI V 2024

  1. Umetna inteligenca (AI) in strojno učenje (ML): Znanje na področju umetne inteligence in matematičnega učenja lahko odpre priložnosti na različnih področjih, vključno z zdravstvom, financami in avtomatizacijo.
    Povprečna plača: 97.436 USD - 122.617 USD. Z dodatki, ki se lahko povečajo za 35 tisoč USD, kar pomeni, da je skupna plača približno 193 tisoč USD.

  2. Podatkovna znanost in analitika: Zmožnost analiziranja in pridobivanja vpogledov iz podatkov je ključnega pomena. Veščine vizualizacije podatkov, statistične analize in strojnega učenja so zelo cenjene.
    Povprečna plača:125.653 dolarjev, z dodatki lahko doseže do 142 691 USD za podatkovnega strokovnjaka v ZDA.

  3. Računalništvo v oblaku: Ker se podjetja še naprej selijo v oblak, so znanja in spretnosti na platformah storitev v oblaku, kot so AWS, Azure in Google Cloud Platform, bistvenega pomena.

    Povprečna plača:$81.519 - $112.368, arhitekti za računalništvo v oblaku, ki so odgovorni za strategijo računalništva v oblaku v podjetju, lahko letno zaslužijo povprečno 174.984 USD.

  4. Kibernetska varnost: Zaradi vse večjih kibernetskih groženj so znanja s področja kibernetske varnosti ključnega pomena. To vključuje razumevanje varnosti omrežij, informacijske varnosti in upravljanja tveganj.

    Povprečna plača: $113.096 - $116.920. Inženirji za varnost omrežij, ki so ključni za varovanje sistemov in omrežij organizacije, lahko zaslužijo povprečno 160.471 USD na leto.

  5. Tehnologija veriženja blokov: Znanje o veriženju blokov in njegovih aplikacijah, vključno s pametnimi pogodbami in decentraliziranimi financami (DeFi), je vedno bolj pomembno.

    Povprečna plača: $91.047 - $104.686. Razvijalci veriženja blokov poročajo o letnih plačah do 122.000 dolarjev, povprečje pa znaša približno 108.607 dolarjev.

  6. Internet stvari (IoT): Zmožnost razvijanja, upravljanja in analiziranja naprav interneta stvari postaja vse pomembnejša, saj so te naprave vse bolj razširjene v našem vsakdanjem življenju.

  7. Kvantno računalništvo: Čeprav je kvantno računalništvo še vedno v začetni fazi, je rastoče področje z možnostjo uporabe v različnih panogah, zato je znanje na tem področju dragoceno.

  8. Obogatena resničnost (AR) in navidezna resničnost (VR): Znanja s področja AR in VR so bistvenega pomena pri igranju iger, simulacijah usposabljanja in ustvarjanju potopitvenih izkušenj v različnih panogah.

    Povrečna plača: 171 tisoč USD - 216 tisoč USD. Inženirji programske opreme za AR/VR v najboljših podjetjih, kot je Meta, lahko zaslužijo od 270 do 402 tisoč dolarjev na leto.

  9. DevOps: Razumevanje praks in orodij DevOps za avtomatizacijo in povezovanje procesov med ekipami za razvoj programske opreme in IT je ključno za učinkovito uvajanje.

  10. Oblikovanje UI/UX: Povpraševanje po oblikovanju uporabniških vmesnikov in uporabniških izkušenj ostaja veliko, saj si podjetja prizadevajo ustvariti privlačne in intuitivne digitalne izdelke.


Bionika delavnice pokrivajo ta področja, s programi dejavnosti za mlade in Skill-up izobraževanji za zaposlene v tehnoloških podjetjih. Mikroreditni predmeti Bionika pa pomagajo načrtovanje, uvajanje in ustvarjanje vrednosti s pomočjo teh tehnologij.


Viri podatkov:

  • Payscale, Coursera, Glasdoor, Fullstack Academy, ZipRecruiter, Salary Explorer, Levels Fyi

Next
Next

Manj razkoraka med akademskim in poslovnim